.

.

onsdag 22. mars 2017

Koka egen kyckling-buljong



Nästa gång du äter hel kyckling, lova mig att du tar till vara på benen och kokar din egen buljong! Lova!

Egen buljong är nämligen enkelt, läckert, användbart, billigt och inte minst, underbart hälsosamt! Med en egen buljong hemma kan du trolla fram helt makalöst goda rätter, såser, soppor, risotto och grytor. Eller, varför inte dricka det som det är, ur en kopp? Världens trendspanare påstår att mustig buljong ur take away-kopp håller på att ersätta New York-bornas kaffe latte. 

Själv ser jag inte på buljong som någon trend-dryck i för sig, utan mer som en förankrad och självklar drottning. Tryggheten själv, en gestalt som allt annat i köket kretsar runt. Typ som smör. Och lök...

Hur som helst, det finns många sätt att koka buljong, här är mitt:

Ingredienser:
Skrovet av en kyckling
1 lök, gul eller röd
2 morötter
1 fänkål
1 palsternacka
ett knippe persiljekvistar

.... Men var inte rädd för att slänga i andra grönsaker! Hela poängen med en buljong är ju att förädla det man har liggandes. Så har du en extra rotfrukt liggandes som börjar dala, släng i den också. Tänk på dig själv som en alkemist som ger dina vissna rötter en ny mening!

Lägg ingredienserna i en större gryta och täck allt med vatten. Koka. På ytan kommer det att bildas ett skum, det kan vara bra att ta bort iallafall det mesta, med en sked. 
Låt sedan alltihop koka i 1 1/2 - 2 timmar innan du silar av buljongen.

Nu har du en färdig drickbuljong, men om du vill kan du koka ned den ytterligare för att få en mer konsentrerad buljong. glöm inte att salta :) 

Det går utmärkt att frysa in buljong, och det är alltid smart att frysa det i många små portioner, då behöver man inte tina allt på en gång.

Lycka till!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar